Warszawa, 20 marca 2018 roku. Polska jest atrakcyjnym kierunkiem dla obywateli Ukrainy z kilku powodów. Dla 53% Ukraińców jest bliskość geograficzna. Na drugim miejscu – chęć zarabiania (44%), a na trzecim – niska bariera językowa (34%). Wszystkie te zalety powodują, że 3 z 4 pracowników z Ukrainy przyjeżdża do Polski częściej niż jeden raz (34% odwiedziło Polskę 2-3 razy w ciągu pięciu lat, a 18% 4-5 razy). Takie wyniki wykazało badanie „Barometr migracji zarobkowej –  I półrocze 2018”, które zostało przeprowadzone na zlecenie polskiej firmy Personel Service.

Wasilij Woskobojnyk – Prezes Ukraińskiego stowarzyszenia międzynarodowych Agencji Pracy

Badanie pokazało, że tylko 11% ukraińskich migrantów chcą zostać w Polsce na stałe. Jednak duże polskie firmy dokładają wszelkich starań, aby Ukraińcy pracowali w kraju wiele lat. Póki co, dla zdecydowanej większości naszych obywateli migracja jest tymczasowy, powtarzające się i krótkoterminowy charakter. W ciągu ostatnich 5 lat średni pobyt Ukraińców w Polsce trwało 1-6 miesięcy. Ale przy tym 62% ukraińskich migrantów planują w przyszłości jeździć do Polski do pracy.

„Ukraińcy nie chcą pozostać w Polsce na stałe. O tym, w szczególności, mówią i wyniki badań socjologicznych. Tylko 3% obywateli ukraińskich chcą ustanowić w Polsce swoje spółki, a 88, 5% – nie. Sprzedam polskie noclegi planują również 3%, a 87% – nie ma”, – powiedział Krzysztof Інглот, Prezes zarządu firmy Personnel Service. „Już czwarty rok, w którym mamy wzmocnienie migracji zarobkowej do Polski. Tymczasowego zatrudnienia już nie brakuje do tego, aby wypełnić wszystkie braki kadrowe. Sytuacja zmusza pracodawców do wniosku o pozwolenie na pracę dla migrantów, niezależnie od barier i trudności” – mówi Łukasz Kozłowski, główny ekonomista stowarzyszenia Pracodawców RP.

„Trzeba zbudować most między ukraińskimi pracowniczymi imigrantów i odpowiedzialnymi polskimi pracodawcami. Czyniąc to, będziemy mogli zadać śmiertelny cios po nielegalnym zatrudnieniu Ukraińców w Polsce. Oprócz tego możemy chronić prawa migrantów ze względu na ich legalny status w kraju. Jednocześnie obniży się poziom oszustw związanych z nielegalnym zatrudnieniem. Również wzrosną wpływy gotówkowe w polski budżet i system ubezpieczeń. Ukraińcy muszą czuć się bezpiecznie i chronione w Polsce, co w rezultacie przyczyni się do wzrostu gospodarczego państwa polskiego i wzrostu poziomu dobrobytu ukraińskich migrantów”, – oświadczył Wasilij Woskobojnyk, prezes Ukraińskiego stowarzyszenia firm na międzynarodowym rynku pracy.